5 gode grunde til at droppe Flash og Silverlight

Hvis dit website bygger på disse to teknologier, snyder du dine brugere, og dermed dig selv, for en række fordele. Her er fem gode grunde til at droppe Flash og Silverlight til fordel for HTML5, set med brugernes øjne.

1. Understøttelsen er begrænset

Faktisk virker hverken Flash eller Silverlight slet ikke, før brugeren har installeret et plugin i sin browser. Heller ikke på PC. Dog er det altså især de mobile platforme, hvor understøttelsen er ringe. Navnlig understøttes Flash og Silverlight ikke til webbrowsing på Apples iPhone og iPad osv.

En iPhone-bruger får simpelthen ikke vist dit indhold, hvis det bygger på Flash eller Silverlight. Samtidig bliver der flere og flere mobile brugere. Ifølge FDIM er over 15,7% af danskernes netforbrug mobilt (juni 2012).

Adobe som ejer Flash har indset, at kampen om mobilplatformen er tabt. De har stoppet udviklingen af Flash Player til mobil, for i stedet at fokusere på bl.a. HTML5. Formodentlig er det begyndelsen på enden for Flash.

2. Flash og Silverlight er ikke handicapvenlige

I modsætning til alm. tekst, kan Flash og Silverlight i udgangspunktet ikke læses af en skærmlæser. En skærmlæser er et talesyntese-værktøj, der oplæser indhold for synsbesværede og ordblinde. Disse personer er typisk helt afhængige af at hjemmesider er tilgængelige for skærmlæseren. Desværre er Flash og Silverlight utroligt utilgængelige, idet de også viser alm. tekst som var det video.

Hvis dit website bruger Flash eller Silverlight til at vise sidens brødtekst ser det sort ud. Det har de fleste webudviklere imidlertid indset de senere år, heldigvis. Dog ses det stadig ofte, at Flash eller Silverlight bruges til at animere en hovedmenu. Måske ser det flot ud, men brugere med skærmlæser forhindres i at navigere på hjemmesiden.


En ordblind bruger med skærmlæser tester to websites. Det ene site bruger Flash og giver problemer (kilde: Storyfield).

3. Flash og Silverlight er dårlige til søgemaskiner

Problemet for søgemaskinerne er omtrendt det samme som for skærmlæserne. Google og de andre søgemaskiner er også software, der gennemgår indholdet af websites. De er afhængige af tekst for at kunne indeksere dig, så du dukker op i brugernes søgninger.

Mht. søgemaskineoptimering (SEO) er det derfor også kritisk, hvis tekstindholdet udelukkende er lagt ind som Flash/Silverlight, eller for den sags skyld anden grafik. Ligeledes kan det blive svært for søgemaskinen at indeksere alle undersiderne, hvis menuen er Flash eller Silverlight.

Der findes lappeløsninger, der kan begrænse SEO-problemet på Flash og Silverlight-baserede sites. Det kræver dog ekstra arbejde at udvikle og vedligeholde.

4. Flash og Silverlight er sløve og ustabile

Som sagt er browseren afhængig af de såkaldte plugins fra hhv. Adobe og Microsoft, for at kunne vise disse typer indhold. Disse plugins er blevet bedre med årene, men de sluger stadig megen regnekraft på brugernes computere.

Hvis du en dag browser på nettet og computerens blæser pludselig begynder at larme mere end normalt for at køle, så er synderen ofte et website med Flash eller Silverlight.

Stabiliteten er heller ikke i top. Det oplevede jeg selv så sent som forleden, mens jeg hørte netradio via dr.dk (eller prøvede på det).

Ustabilt Silverlight plugin

Et ustabilt Silverlight browser-plugin gjorde brugeroplevelsen på DR’s website lidt tam. Denne type fejl kan, og bør, undgås.

5. HTML5 er klar til at tage over

Den femte og måske bedste grund, jeg her vil fremhæve på dine brugeres vegne, til at droppe Flash og Silverlight er, at konkurrenten er meget bedre. HTML5 giver de samme muligheder, og langt færre problemer.

HTML5 virker i alle moderne browsere – uden irriterende plugins. Det giver mulighed for flot præsentation af dit indhold, kombineret med CSS, og er samtidig gode venner med både skærmlæsere og søgemaskiner. I dag kan man bygge stort set alle typer webapplikationer uden Flash eller Silverlight.

Også multimedieafspilning – den sidste bastion for Flash og Silverlight – kan klares med HTML5 og lidt JavaScript. YouTube har eksempelvis også gjort afspilning med HTML5-teknologien mulig. Hvis du afspillede videoen ovenfor, var det sandsynligvis vha. HTML5 (der er ind til videre et Flash-fallback for ældre browsere).

Mulighederne er mange. Vi giver dig gerne en hånd med at udnytte dem fornuftigt.

1 kommentar til “5 gode grunde til at droppe Flash og Silverlight

  1. “Faktisk virker hverken Flash eller Silverlight slet ikke, før brugeren har installeret et plugin i sin browser.”

    En lille opklaring vedr. ovenstående. Faktisk kommer Chrome med indbygget Flash Player, ligesom den kommende Internet Explorer 10 vil gøre det.

    Flash er fortsat ret udbredt, men som sagt kan man ikke længere gå ud fra, at ens brugere kan se og betjene Flash-indhold. Mit bud er, at når iPhone 5 kommer til Danmark, vil Flash-understøttelsen gå endnu et hak nedad.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>